keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Loppuloman kuulumisia

Nopeasti se menee eli nyt lähes neljä viikkoa kestänyt kesäloma. Oli varmaan reiluun kymmeneen vuoteen pisin yhtäjaksoinen kesäloma, mutta olisi sitä voinut hyvin jatkaa toisen mokoman. Toisaalta on se mukava lasku töihin, kun tällä viikolla ei ole kuin pari työpäivää.

Loppuloma vietettiin ihan kotosalla, koska Jussilla alkoi työt juhannuksen jälkeisellä viikolla. Pari päivää hän tosin oli saikulla, kun venäytti selkänsä. Kuntoiltua sain jonkin verran, mutta enemmänkin olisi voinut tehdä. On ainakin tullut käytyä satsissa salilla useammin kuin vuosi sitten tähän aikaan. Kuntoilut ovat olleet lähinnä fillarointia, kävelyä ja kuntosalilla hikoilua.

Toissa viikonloppuna avasin tämän vuoden huolto- ja talkoilun eli oli jo edellisessä tekstissä mainitsemassa Bodominjärven ultra intervallissa huoltajana. Tämä ultramuoto on kehitetty Norjassa ja nyt siis rantautui suomeen. Osallistujia oli lopulta alle 20, kun tuli pari viimehetken peruutusta. Oli kiva, rento ja pienimuotoinen tapahtuma. Kerrankin ehti kisan aikana talkoolaiset jutella juoksijoiden kanssa. Tuli nähtyä sekä vanhoja tuttuja ja myös tavattua uusia tuttaivia + muutama nimimerkki tuolta Juoksufoorumilta sai kasvot.

Aurinkoakin sain todella hyvin ja huolimatta 30-kertoimisesta aurinkorasvasta onnistuin polttamaan mm. kädet, kasvot ja niskat. Toinen huono juttu oli se, että ei tajuttu riittävn ajoissa katsoa, oliko mökissä kenties lämmitys päällä. Ei meinannut siinä kuumuudessa tulla nukkumisesta mitään ja vuorokauden aikana sain nukutuksi ehkä joku 45 minsaa... Onneksi lomalla oli aikaa nukkua univelat pois.

Viime viikolla käytiin myös leffassa eli uusin ja viimeisin Harry Potter. Yksi parhaista ellei paras Potter-filmatisointi. Välillä juoni on vähän liian laahaava ja välillä oli taas jätetty tärkeitä juonenkäänteitä pois, nyt oli kaikki oleellinen mukana ja sopivasti kokoajan tapahtumia.

Tässä alkuviikolla kanavasurffailessa huomasin, että maikkarin leffalta tuli yksi klassikkoelokuva eli Atlantin valli murtuu. Pakko oli tuo hieno elokuva katsoa, kun en muista sitä aikaisemmin nähneeni. Yllättävän hyvin on aikaa kestänyt ja todella näkemisen arvoinen leffa. Tuli lähdettyä kuntoilemaan vähän turhan myöhään, mutta oli hyvä syy sille.

Lomalla olen saanut myös luetuksi paljon kirjoja. Vaikka on tullut luetuksi toistakymmentä kirjaa, ei lukemattomien kirjojen määrä ole kirjahyllystä pahemmin pienentynyt, kiitos mm. työpaikan kesäkirjakeräyksen, alennusmyyntien ja antikvariaattisen kirjakauppojen. Taitaa olla yli 70 lukematonta kirjaa omassa kijahyllyssä, eikä se siitä tunnu paljon vähenevän.

Tänä kesänä en pahemmin ole mitän raskaita klassikoita lukenut. Klassikoiksi voi toisaalta mainita lukemani Rudyard Kiplingin Viidakkoseikkailu, Caroll Lewiain Liisan seikkailut ihmemaassa (Liisa ihmemaassa) tai Richard Adamsin Ruohometsän kansaa. Ruohometsän kansaa eli jänisten seikkailut on vielä vaiheessa. Ihan mielenkiintoista lukea näin aikuisiällä lasten ja nuorten klassikoita, saa ihan erilaisen elämyksen kuin nuorempana. Lisäksi tuohon genreen sopi hyvin pari Ilkka Remensen nuorten-kirjaa eli Draculan Ratsu ja Operatio Solaris. Hyvin on Remes osannut kirjoittaa nuorille tarkoitettuja seikkailuja ja kyllä niitäkin voi näin vanhenpana lukea.

Lisäksi tuli luetuksi muutama joidenkin mielestä höppäkirja eli työpaikan kirjakeräyksestä bongaamani Lauren Weisbergerin Haluan Harry Wistonin. Kirjailijan tunnetuin kirja on muotielämän sijoittunut Pahoilainen pukeutuu Pradaan. Samaa sarjaa on myös kirja-alesta ostamani Candance Bushellin Sinkkuelämää kirja. En ollut tuotakaan lukenut ja muistelin, että se olisi ollut kirjalistalla. Nämä kaksi kirjaa lähtivät lainaksi Jussin siskolle tulevalle Kreikan lomareissulle.

Uusi tuttavuus oli Gaile Parkin ja hänen ihanan elämänmyönteinen Kigalin kakkukauppa. Turhaan ei ole sanottu, että Mma Ramotswe-kirjojen fanit pitävät myös kakkumestarki Angelista. Ei kannata lukea tuota näkäisenä. Ihana kirja ja jatkoakin on jo suomennettu.

Dekkareista luin Ruth Rendellin vanhempaa tuotantoa eli Vain lasta pirunkuva pelottaa. Lisäksi aloitin viimeisinä työpäivinä Agatha Christien Helmeilevä kuolema. Rendelliä en kovin paljon ole aikaisemmin lukenut ja siksi tiesin etten tuota kirjaa ollut aikasemmin lukenut. Christien kirjojen osalta oli kiva tavata uusi ennenlukematon tuttavuus. Dekkarifaneille molemmat ovat takuuvarmaa valintaa.

Remeksen lisäksi luin jo alkulomalla Kari Hotakaisen Ihmisen osa. Ei minusta niin hersyvän hauska kuin esim. Juoksuhaudantie, mutta toisaalta parempi kuin Iisakin kirkko. Hyviä oivalluksia ihmisen elämästä ja elämäntarinan myymisen hinnasta.

Tuli sitä yksi vakavamman sarjan kirja lomalla luetuksi eli ranskalaisen Philippe Claudelin Harmaat sielut. Sodan aikana aikana tapahtuneet pikkututön ja suositun opettajattaren murhat pistävät pienen kylän sekaisin. Tuomion oikeellisuudesta voi olla montaa mieltä. Ei ole turhaan palkittu tämä kirja. Kirjailijan toinen suomennettu kirja eli Varjojen raportti odottaa lukuvuoroaan nyt syksymmällä.

Lisäys.. en näköjään muistanutkaan kaikkia lomalla lukemiani kirjoja, sen verran monta niitä oli. Pari lisäystä sopii hyvin tuohon Claudelin Harmaat sielut kirjan perään eli ensimmäinen on hienon ja palkitun kertojan Joyce Carol Oatesin tiheätunnelmainen Kosto, rakkaustarina. Toinen on norjalaisen Per Pettersonin Kirottu ajan katoava virta. Ei ole turhaa myös Pettersonin tuotantoa kiitelty ja palkittu.

Toinen tällähetkellä keskeneräinen kirja on myös työpaikan kirjakeräyksestä mukaan tarttunut Raija Orasen Etusivun enkeli. Taisi Oranen tarkoituksella kirjoittaa kuin puhdasta kaunokirjallisuutta. Nopealukuinen, mutta tähänmennessä suhteellisen ennatta-arvattavissa ollut kirja.

Täytyykin päivittää ne kirjalistat ja nostaa ne tälle sivulle, kun ovat pääseet tippumaan aika alas. Ne sitten seuraavassa tekstissä.

Lopuksi oikein hyvää kesänjatkoa kaikille ja hyvää lomaa kaikille lomalaisille. Toivottavasti saatte nauttia yhtä hyvistä ja vaihtelevistä keleistä kuin minä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi julkaistaa vasta sen jälkeen, kun olen ne hyväksynyt.